Vyhledávání


Kontakt

Martin Sucháček

E-mail: martinsuchacek@seznam.cz

Report

16.07.2013 21:39

O víkendu 13. a 14. července se v ostravských Radvanicích rozburácely motory silničních závodních motocyklů na Okruhu Františka Bartoše po sedmé v novodobé historii.

Pořadatelé do tohoto podniku zařadily celkem osm závodů, v některých případech ale došlo ke sloučení několika tříd do jednoho závodu, i tak se bylo na co dívat

Pojďme ale popořadě. Celý víkend nám naši meteorologové slibovali azurovou oblohu a teploty přesahující 25°C. To sice byla pravda, ale jen do středy. Ve čtvrtek se počasí začalo měnit a to v případě Radvanic nevěštilo zrovna nic dobrého. Jak známo, tady je buď pekelné vedro, nebo se naopak doslova otevře nebe. Depo se postupně začínalo plnit od středečního podvečera a v pátek odpoledne a tu už bylo skoro plno.

 

V pátek večer a během noci se přehnaly dešťové přeháňky, ale ráno byla trat téměř suchá, až na pár výjimek v lesní části před výzkumákem. Jako první vyrazili na trať klasici 350 + 500 + 750 cc. Pořadatelé upravili časový harmonogram tak, že po nich hned přišla na řadu nejrychlejší kubatura, tedy šestistovky. Od prvních kol udával nejvyšší tempo Petr Homola, kterého pak v samotném závěru prvního tréninku překonal Michal Dokoupil. Pomyslnou první řadu po prvním tréninku zkompletoval vedoucí jezdec wusa cup 2013 Marek Červený, který na druhého Petra Homolu ztrácel 0.02 (!) vteřiny. Spokojenost určitě zavládla v týmu Michala Vecka, který se průběžně usadil na pátém místě, stejně tak jako v týmu Petra Košťála, ten byl sedmý a jeho stájový kolega Pavel Tomeček uzavíral Top10. Vůbec se nedařilo Olinovi Hanákovi, který pro technickou závadu neobjel ani jedno kolo.

 

V sidecarech si největší pozornost na sebe už tradičně upoutala dvojice Jaroslav Zatloukal – Jan Exner startující se stařičkým BSA.

 

Dopolední trénink třídy GP125 byl plně v režii loňského smolaře Patrika Koláře. Druhé místo bral René Lohse a třetí, trochu překvapivě, hořický Honza Novotný, který za sebe odsunul dalšího Hořičáka Oldu Podlipného. Ono vlastně trochu zlehčeně vzato, celá tato čtveřice jsou svým způsobem Hořičáci.

Při neúčasti vítěze letošních 300 Zatáček finského jezdce Tuukky Korhonena, měla třída GP250 jediného favorita. Tím byl Wolfgan Schuster. Druhé místo obsadil Australan Eric Lenser a třetí náš Saša Vysloužil. Smůlu měla Wolfiho ségra Natalie, jejíž Honda chvíli prskala a pak odmítla jet úplně.

 

Nejrychlejším jezdcem prvního tréniku třídy SPORT125 se stal Michal Savinkov před Petrem Kolářem a Jiřím Čadkem.

 

Třída SuperTwin měla v podobě Michala Dokoupila jediného favorita na vítězství v tréninku. Indi nic neponechal náhodě a s téměř pětivteřinovým náskokem na Lukáše Nespěšného se bezpečně usadil v čele. Třetí místo patřilo Jirkovi Cabukovi.

Spolu s twiny startovaly i Supermona. První místo obsadil Víťa Hatan před Dany Zoernwegem a Honzou Pavlíčkem. Favorit Libor Kamenický byl prozatím až patnáctý.

 

Předposledním dopoledním tréninkem byla třída 250CRR. Na prvních třech místech se umístili jezdci, kteří jsou ve stejném pořadí i v celkové tabulce této třídy – Jan Vysloužil, David Hanzalík a Petr Kunz.

 

Dopolední program uzavřel trénink klasiků 175 – 250 cc.

 

Po krátké polední pauze tu byla druhá runda kvalifikací, která šla ve stejném pořadí tříd jako během dopoledne.

 

Šestky oproti ránu notně porychlily a děly se věci. Pole position patřilo Martinu Holoubkovi, který tak učinil obrovitánský comeback po déle trvajících zdravotních komplikacích, díky kterým se postavil na start závodu v letošní sezóně vůbec poprvé. Martin byl loňským šampiónem této třídy a obhajoval v Radvanicích své loňské prvenství. Pod kotlem ale přitopili i další. Opět druhé místo patřilo Petru Homolovi. Pedro ztrácel na Martina pouhou 0.01 vteřiny. První řadu dokompletoval nováček zdejších závodů Mára Červený. Díky času z dopoledne byl na místě čtvrtém Michal Dokoupil, kterého do druhé řady doprovodil Pepé Duchan.  

 

I jezdci třídy GP125 oproti první kvalifikaci něco ubrali ze svých časů, ale pořadí zůstalo nezměněné. První řada patřila trojici Patrik Kolář, René Lohse a Honza Novotný. Ze druhé řady pak do závodu vyjedou Olda Podlipný a Jirka Merhaut.

 

Ve třídě SPORT125 si pole position vyjel Mirek Sedlo, na druhém místě byl Michal Savinkov a třetí Petr Kolář.

Nejrychlejším jezdcem třídy Supermono se stal Daniel Zoernweg, na druhé místo se posunul Libor Kamenický a první řadu doplnil ještě Víťa Hatan.

Ve třídě 250CRR zůstalo pořadí na prvních třech místech stejné, jako bylo dopoledne.

 

V sobotu večer a v noci nám opět sprchlo, ale ranní pohled na oblohu nevypadal zas tak nejhůř. Místy dokonce vykukovalo i sluníčko, které se nám pak během dne ukazovalo čím dál tím víc. I to byl jeden z důvodů, proč do Radvanic letos přišla opravdu rekordní návštěva. Pravda, počet diváků se zdaleka nedá srovnat s Hořicemi nebo Těrlickem, ale oproti předešlým ročníkům bylo kolem trati mnohem mnohem více diváků. A ti se skutečně měli na co těšit.

 

Prvním závodem byli klasici 350 + 500 + 750 cc. Tady se o vzruch postaral Jiří Lefan, když se z jeho motocyklu při průjezdu prostorem startu a cíle stala doslova parní lokomotiva. Unikající olej způsobil veliký bílý dým a i když jezdec věděl, že u jeho stroje uniká olej, pro mě dost nepochopitelně ještě chvíli pokračoval, namísto aby zahnul do depa. Olejová skvrna ve stopě, v místě brzdného bodu před nájezdem do první zatáčky způsobila havárii dvou jezdců, v té chvíli jedoucího Johanna Fürbocka a čtvrtého jezdce v pořadí Lukáše Běliče. Oba pády jezdci ustáli bez zranění, Lukáš dokonce i nastoupil do restartovaného závodu.

 

Vrcholem nedělního programu byl bezpochyby první závod novodobých motocyklů. První na řadu šly šestky a ledacos už bylo naznačeno v tréninku. Po startu šel okamžitě do vedení Martin Holoubek před Márou Červeným. První zatáčku projížděl na třetím místě Michal Dokoupil, kterému se, na rozdíl od Petra Homoly, start skutečně povedl. Zmatky způsobila technická závada na Hondě Olina Hanáka, kterému za první zatáčkou zhasl motor. Na to doplatilo hodně jezdců, mezi nimi třeba Petr Bičiště nebo Petr Košťál. Zatímco vzadu byla strkanice, Indi v nájezdu do retardéru u výzkumáku předjel Máru Červeného a posunul se tak na druhé místo za Martina Holoubka. Při průjezdu cílem prvního kola bylo pořadí Holoubek, Dokoupil, Červený, Homola, Duchan, Vecko, Veverka, Holan…. Ve druhém kole se Indi dostal před Martina Holoubka jestli si někdo myslel, že tím je závod rohodnutý, tak se hluboce mýlil. Motocykly se startovním čísly #23 a #84 byly doslova v zákrytu. V nájezdu do první zatáčky za cílem a vlastně i na jejím výjezdu bylo přece jenom vidět, že Holoubek byl o něco rychlejší, jakoby si připravoval pozici k předjetí. To se taky stalo v šestém kole závodu. Na třetím místě jedoucí Mára Červený se v této chvíli začal vedoucí dvojici kolo od kola, centimetr po centimetru stále přibližovat. V zatáčce pod školou šel Dokoupil opět před Holoubka a tak průjezd cílem byl ve stejném pořadí, jako v předchozím kole. Mezitím se na čtvrté místo posunul Michal Vecko a za ním se držel Jirka Veverka a Švéd Morgan Rejnas. Průjezd do posledního kola a včele stále Michal Dokoupil a na něm doslova jako klíště přilepený Martin Holoubek a s malinkým odstupem Mára Červený. O vítězství rozhodl předjížděcí manévr, který si Martin Holoubek připravil do posledního možného místa, do levotočivé zatáčky za školou. Tam se dostal před Indiho a dojel si tak pro druhé a naprosto zasloužené vítězství v Radvanicích v řadě. Druhý tedy Michal Dokoupil a třetí Marek Červený. Na dalších místech dojeli Petr Homola a Michal Vecko. V posledním kole se o dvě místa kupředu posunul Kamil Holan, kterému tak celkově patřila šestá pozice. Největší progres v závodě udělal Petr Bičiště, který se hned pos startu zapletl do incidentu s Olinem Hanákem. První kolo projížděl jako čtrnáctý, v cíli byl nakonec sedmý.     

 

Po předkrmu, který se stal hlavním menu, se ostatní závody odjely sice ve vysokém tempu, ale v celkem poklidné atmosféře.

 

Wolfi Schuster, stejně jako loni, naprosto dominoval ve třídě GP250, kde k sobě neměl rovnocenného soupeře. A i když dopade startovaly ze druhé vlny, cílem projel na prvním místě i celkově. Druhé místo obsadil protinožec Eric Lenser a třetí skončil náš Lukáš Vysloužil.

 

Patrik Kolář si spravil chuť po loňské penalizaci, díky které přišel o první místo a oplatil tak porážku svému velkému rivalovi a kamarádovi zároveň René Lohsemu. Olda Podlipný přece jenom uplatnil své dlouholeté zkušenosti a dojel si pro třetí místo, čímž na místo čtvrté odsunul Honzu Novotného.

 

Mona dojela s velkými rozestupy. První v cíli byl Daniel Zoernweg před naším Liborem Kamenickým. Třetí místo obsadil Pavel Jančík. O vzruch se postarali Petr Holanec a Honza Pavlíček, kteří oba havarovali, ale jejich pády se obešly bez vážných následků.

Twiny podle očekávání vyhrál Michal Dokoupil. Druhý v závodě skončil Lukáš Nespěšný a třetí David Hanzalík.

Vítězství ve třídě 250CRR si vybojoval Jan Vysloužil, před Davidem Hanzalíkem a Lukášem Petrlou.

 

Radvanice mají své závody úspěšně za sebou. A už teď se můžeme těšit na další ročník.

 

Tak zase za rok ahoj …

 

VÝSLEDKY

 

wusa cup



Více zde: https://roadracing.webnode.cz/news/okruh-frantiska-bartose-v-ostrave-radvanicich/